INTERVIEW 0004 - Interview Jos v Dongen - Ervaringen met zijn zonnepanelen installatie - juni 2013
In juni 2013 ging SciTechTalk op bezoek bij Jos van Dongen (wonend in de gemeente Dongen, N.Br.) om hem te interviewen over zijn zonnepanelen installatie. Op dat moment had Jos deze installatie al ongeveer een half jaar tot volle tevredenheid in gebruik.
De reden voor dit vraaggesprek mag duidelijk zijn: op dit moment mogen alternatieve energiebronnen,en in het bijzonder zonne energie, zich verheugen in een steeds toenemende belangstelling. Door de sterk verbeterde technologie van de techniek rondom zonnepanelen, in combinatie met het groeiende bewustzijn dat een overgang van conventionele energiebronnen naar nieuwe, duurzame bronnen op den duur onvermijdelijk zal zijn, overwegen steeds meer huishoudens de aanschaf van een zonnepanelen installatie voor het voorzien in de electricteitsbehoefte.
Daarom zullen zeker zij, die die aan het overwegen zijn of zij deze overstap willen maken, geïnteresseerd zijn wat Jos als bezitter van een zonnepanelen installatie daarover te vertellen heeft: de overwegingen die vooraf gaan aan de aanschaf, de aanleg van de installatie zelf en niet in de laatste plaats natuurlijk de praktijkervaringen met zijn zonnepanelen installatie.
Jos vertelde in dit interview honderduit over al deze aspecten ! En passant kwamen ook nog allerlei onderwerpen aan de orde die te maken hebben met nieuwe energiebronnen.
Al met al maakt dit het beluisteren van dit interview meer dan de moeite waard, niet alleen voor hen die een dergelijke overstap ook overwegen, maar ook voor iedereen die op de hoogte wil blijven van dit zeer actuele onderwerp !
Enkele foto's van de zonnepanelen installatie van Jos van Dongen:
De zonnepanelen op het dak van Jos van Dongen
De door de zonnepanelen opgewekte elekticiteit wordt middels deze kabel van het dak naar de omvormer ("invertor") in de kelder getransporteerd. Deze spanning is gelijkspanning, en kan bij flinke zonneschijn flink veel hoger zijn als de 220 Volt van het lichtnet ! Dat betekent dat hier tijdens de aanleg van de installatie echt rekening mee gehouden moet worden: liggen de panelen eenmaal, en is de bekabeling aangesloten dan zouden de installateurs daar makkelijk een elektrische schok aan kunnen overhouden !
Dit is dan de zogenaamde "invertor": het apparaat dat de elektrische gelijkspanning van de zonnepanelen omvormt tot een wisselspanning. De belangrijkste funktie van deze omvormer is, om indien de zonnepanelen meer elektrische energie opwekken dan er in het huishouden wordt afgenomen, dit terug te leveren aan het publieke elektriciteitsnet. Omgekeerd: als de zonnepanelen niets of te weinig energie opwekken (bijvoorbeeld in de nacht) dan moet er op de ouderwetse manier elektrische energie van het publieke elektriceitsbedrijf aan het huishouden worden geleverd. Dat wordt door deze omvormer geregeld.
Hier leveren de zonnepanelen flink wat elektrische energie, te zien aan het opgewekte voltage (hier 372 Volt gelijkspanning). Het geleverde vermogen was op dit moment 715 Watt, op die dag was al 6,551 kWh aan vermogen opgewekt, terwijl er in totaal al 1,574 MWh door dez zonnepanelen installatie was opgewekt.
Op het moment dat er genoeg zonneschijn op de panelen valt (LET OP: het gaat om het licht daarvan, niet de warmte !), dan zie je de draaischijf van de electriceitsmeter ook daadwerkelijk teruguitdraaien en de stand van het tellerwerk daarvan gaat dan ook omlaag !
Hier is te zien, dat op een zonnig moment de zonnepanelen 7,5 Ampère aan gelijkstroom leveren.
Het display van de omvormer kan door middel van kloppen aan worden gezet, waarna het gedurende enige tijd verlicht wordt en af te lezen is.
We have 43 guests and no members online
Please consider supporting current and future efforts of SciTechTalk.
Powered by OSTraining.com